Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

De Eigenander
Dolph Kohnstamm
ISBN: 978-94-92020-13-0 | 184 paginas
Genre: psychologie
Prijs: € 10,00 | bestel dit boek

NU: exclusief via Nieuwe Druk verkrjgbaar voor €10,00 (inclusief verzendkosten). Bestel hier.

De eerste druk van "De Eigenander, een ik in mij" verscheen in april 2016.

(voor inkijkexemplaar, klik hier)


Wat gaat er in ons om als we nadenken over onszelf? Wat gebeurt er als we met onszelf in gesprek zijn? Ontwikkelingspsycholoog Dolph Kohnstamm analyseert aan de hand van persoonlijke notities uit de nationale en internationale literatuur (Van Anne Frank tot Tolstoj, van beroemde psychologen als William James tot briefwisselingen met lezers) hoe ons ik-besef zich ontwikkelt. Hij beschrijft de onvergetelijke ervaring waarop als kind plotseling het eerste zelfbeeld doorbreekt en laat de schoonheid ervan zien. De Eigenander, een ik in mij  is een intrigerende inspiratiebron voor de lezer, en zijn eigenander, om op zelfonderzoek uit te gaan.

Quote uit voorwoord van Douwe Draaisma:

"Kohnstamm heeft  een schitterende collectie intieme getuigenissen bijeengebracht, voorbeeldig gepresenteerd en geduid. "

In de pers

Dubbelinterview met Rita en Dolph Kohnstamm in NRC (mei 2017)

Groot interview (4 pagina's in Vrij Nederland 9 juli 2016) van Jeroen Vullings met Dolph Kohnstamm. De kop: "Dick Swaab, je hebt het mis. En dat is bloedlink."

Recensie door John Jansen van Galen in het Parool, JJvG gaf 4 sterren aan het boek. Het Parool gaf later aan dat ze er per abuis "slechts" drie hadden afgedrukt : "We zijn niet alleen ons brein"

Prachtig artikel van Carel Peeters in Vrij Nederland, tip: uitprinten en bewaren in je eigen exemplaar van De Eigenander Literaire Kroniek, Vrij Nederland

Uitgebreid interview van Bas Lefering met Dolph Kohnstamm over De Eigenander verscheen in Pedagogiek in Praktijk (PiP 90, april 2016)

In het mei-nummer van De Psycholoog uitgebreid aandacht voor De Eigenander

Dolph Kohnstamm (1937) was dertig jaar hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de universiteit Leiden. Vanuit een fascinatie verzamelde hij honderden herinneringen over het moment van zelfbewustzijn in de kindertijd en bundelde deze inzichten voor een groot publiek in ‘Ik ben ik, de ontdekking van het zelf’ (2002).

In De Eigenander - een ik in mij, wordt dieper ingegaan op het thema zelfbesef, zelfgevoel en zelfreflectie. Een rijke en gevarieerde analyse, doorspekt met nieuwe ik-besef herinneringen en ervaringen van lezers, lezeressen en voorbeelden uit Nederlandse en internationale literatuur.
De eigenander is volgens Kohnstamm een door de eigen hersenen geproduceerde tweede intelligentie waarvan de werkzaamheid in het bewustzijn van het Ik kan komen. Een mens raakt dan in gesprek met zichzelf.
De eigenander kan het Ik in zo’n interne dialoog op gedachten en ideeën brengen en oplossingen bedenken voor vragen of problemen waar het Ik mee zit.

Voor iedereen die zich uit persoonlijke interesse of beroepsmatig bezighoudt met psychologie is het boek een uitnodiging om op zelfonderzoek uit te gaan.Selectie uit laatst verschenen uitgaven: