Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Heldere mist
Yolande Belghazi-Timman
ISBN: 978-94-92020-24-6 | 250 paginas
Genre: roman
Prijs: € 20 | bestel dit boekNa haar debuutroman, Moekoesja's Kus (2014), overtreft Yolande Belghazi-Timman zichzelf in "Heldere mist". In poëtisch proza vertelt ze het verhaal van Noor, een jonge vrouw, die opgroeit in het Delft van de jaren '60.
De verzuiling en de kloof tussen arm en rijk zijn volop op de achtergrond aanwezig terwijl de jeugd zich in rap tempo aan het losmaken is van oude versteende waarden.
Noor hoort nergens bij, ze voelt zich overal een vreemde; een onzichtbare laag lijkt haar van de anderen te scheiden. Het meest verbonden voelt ze zich met haar excentrieke en vrijzinnige grootmoeder Moekoesja en de geheimzinnige "Moenen".
Doordat alle hoofdstukken titels dragen van bekende en meer onbekende songs uit de periode waarin niet alleen Nederland maar ook Noor zich probeert te ontworstelen aan het 'oude denken', geeft dit boek een bijzonder beeld van de tijdgeest uit die jaren.

Heldere mist is een verhaal over dood, teleurstelling en onbegrip, maar vooral over hoop en liefde.


Lees ook de recensie op Hebban: "Een monument voor de jaren '60"

Bespreking in "De Boekenbijlage": Fascinerende hoofdpersoon in de roerige jaren zestig."

Bespreking voor de "Leestafel": Een warme en poëtische roman die de jaren zestig op een onverwachte manier dichtbij brengen

Bespreking door Eus van Wijnhoven voor De Omslag en voor Hebban: "Een (h)eerlijke coming of age roman"

Yolande Belghazi-Timman werkte als linguïste in het taalonderwijs en is schrijfster van fictie. Ze debuteerde met korte verhalen in verschillende bundels. In 2014 verscheen Moekoesja’s kus, haar eerste roman.

Over Moekoesja’s kus:

'Wat een mooi boek. Het mooiste is denk ik de beschrijving van de denkwereld van een lagere schoolkind. Echt prachtig gedaan en heel consequent.' - Anna Enquist

‘Een  roman die op een  bijzondere  wijze  inzicht geeft  in  de wereld  van  kinderen. (…) de auteur  weet herinneringen uit te  werken  en  legt er op  een subtiele  wijze  een  plot  in. Een  bijzonder  boek.’  - Loes Houweling in ‘Pedagogiek in Praktijk’

‘Moekoesja’s kus is een ontroerende en verrassende roman. Als ik het boek had gelezen toen mijn kinderen nog in die leeftijd waren, had ik hen waarschijnlijk beter begrepen.’ - Eus Wijnhoven in ‘Recensies Boekhandel De omslag’Selectie uit laatst verschenen uitgaven: