Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

In het spoor van Birma
Femmy Fijten
ISBN: 978-94-92020-22-2 | 215 paginas
Genre: roman
Prijs: € 20,00 | bestel dit boek
Verschenen: "In het spoor van Birma" 

Een aantal uur na het opstellen van de aankondiging van de nieuwe roman van Femmy Fijten  ontving uitgeverij Nieuwe Druk het bericht dat Femmy is overleden op 63-jarige leeftijd. Femmy heeft twee romans uitgegeven bij Nieuwe Druk en bijdrages geleverd aan 2 verhalenbundels. Haar overlijden is niet te bevatten. Een I.M. zal spoedig worden geplaatst.(inmiddels verschenen: zie column Dagtaak

In het spoor van Birma, is haar derde roman

klik hier voor het inkijkexemplaar

Het boek is 23 september 2017  gepresenteerd in Huis van Puck, Arnhem

In 'In het spoor van Birma' is een brief van Maarten 't Hart opgenomen.

"Femmy is bij dit laatste boek dichtbij zichzelf gebleven. Wellicht is deze roman daardoor haar meest geslaagde roman geworden" (Maarten 't Hart)

De volledige roman van Femmy Fijten bestaat uit 210 pagina;s. Lees hier (inkijkexemplaar alvast 15 pagina's)

De roman 'In het spoor van Birma' gaat over twee jonge mensen die beiden (indirect) slachtoffer zijn van de Tweede Wereldoorlog. Als tweede generatie slachtoffers dragen zij de sporen van het leed dat hun ouders is aangedaan. Zij is opgegroeid in een beklemmend gezin waarvan de ouders het bombardement op Rotterdam, het verraad en de hongerwinter hebben meegemaakt. Zijn ouders hebben hun wortels in Nederlands-Indië en zwegen over de gruwelen onder de Japanse bezetter. Hun levens kruisen elkaar, er ontstaat een romance, maar ze raken elkaar ook weer kwijt. De angst voor verraad, en hun woede en achterdocht jegens buitenstaanders raken ze echter niet kwijt.

De roman is gebaseerd op waargebeurde verhalen en aangrijpende dagboekaantekeningen opgetekend door een dwangarbeider die de verschrikkingen tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn heeft overleefd. De kennismaking met dit dagboek verandert in hoge mate het leven van de hoofdpersoon, Emma. Het verhaal van Emma is grotendeels gebaseerd op de jeugd van de auteur.

Uit het dagboek van Birma; 'Ik ben ontdaan van elke menselijkheid.'

Recensies:

over: In het spoor van Birma "In ‘In het Spoor van Birma’ opent Femmy Fijten een perspectief, dat we nog niet van haar hebben gezien. Want zij beschrijft daarin niet alleen de verschrikkingen rond de aanleg van de Birma spoorlijn, maar tegelijk hoe zij (in het boek Emma) is opgegroeid in een beklemmend gezin in de jaren 1960 in ’s Gravenzande.
Niets kan. Niets mag. Niemand deugt. Ze mag bij niemand op bezoek, geen klassenfeestjes en vriendinnetjes zijn niet welkom. En ga nooit naar binnen bij de buren aan de overkant, want dat zijn ‘blauwen’." (lees verder op Trefpunt Thailand)

over: In het spoor van Birma Met een stevige cadans vol dialogen stoomt Fijten op weg naar een verrassend einde. Je blijft doorlezen, benieuwd als je bent waar haar tocht de lezer brengt. (lees verder op De Aziatische Tijger.)

Over: In het spoor van Birma "De auteur (1953-2017) hanteert een verfijnde schrijfstijl en fraaie taalbeleving. Het verhaal is aangrijpend en emotioneel." (NDB Biblion- De boekensalon, zie onder)

Over Vaarwel Soerabaja: Nog nooit was de geschiedenis zo tastbaar als in dit onvergetelijke boek. (Checkpoint)

Over Terug naar Bandung: "Juist Femmy’s ontwapenende argeloosheid zorgt ervoor dat alles in evenwicht blijft." (Maarten 't Hart)

https://www.facebook.com/NieuweDruk/videos/750338428443049/

Selectie uit laatst verschenen uitgaven: