Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Vaarwel Soerabaja
Femmy Fijten
ISBN: 978-94-92020-11-6 | 242 paginas
Genre: roman
Prijs: € 20 | bestel dit boek


Een aantal uur na het opstellen van de aankondiging van de nieuwe roman van Femmy Fijten ( In het spoor van Birma) ontving uitgeverij Nieuwe Druk het bericht dat Femmy is overleden op 63-jarige leeftijd. Femmy heeft twee romans uitgegeven bij Nieuwe Druk en bijdrages geleverd aan 2 verhalenbuldens. Haar overlijden is niet te bevatten. Een I.M. zal spoedig worden geplaatst.(inmiddels verschenen: zie column Dagtaak
(september 1953-juli 2017)
Op 15 oktober 2015 is de roman van Femmy Fijten verschenen: 'Vaarwel Soerabaja'.
De roman is gepresenteerd in Museum Bronbeek, Arnhem.

Op de site van Femmy Fijten een uitgebreide (foto)impressie van lezingen en presentaties.

Femmy Fijten is te gast geweest bij diverse radiozenders, bij Stichting Pelita en bij boekhandels en openbare bibliotheken. 15 Augustus 2016 was zij gastspreekster bij de herdenking van de slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië bij het Honi-monument (Grevelingen/ Den Bosch). Haar toespraak is te lezen op haar site.

Laat je voorlezen uit het boek Vaarwel Soerabaja: fragment

Quotes uit recensies:

"De roman Vaarwel Soerabaja van Femmy Fijten leest als een trein en heeft alles in zich om een bestseller te zijn.... Nog nooit was die geschiedenis zo tastbaar als in dit onvergetelijke boek."

(Checkpoint april 2016)

"De hoofdpersoon overleeft met ongelooflijke veerkracht tal van verschrikkingen die het, in eenvoudige taal geschreven, boek van begin tot het heftige eind vullen. Het is niet zozeer een literaire roman als wel een in fictie verpakte geschiedenisles, van betekenis om inzicht te krijgen in de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië.'
(NBD Biblion/De Boekensalon)


‘Vaarwel Soerabaja leest als een dampende trein die door de tropische hitte van Indonesië dendert met goed neergezette personages. Allemaal gevangenen van de oorlogssituatie waarin ze verkeren. In een ruk uitgelezen tijdens een vlucht van Amsterdam naar Bangkok’.
(Aziatische tijger, december 2015 - Bert Vos)

De roman:
Als Freddy Ribauwt in 1926 wordt geboren lijkt een mooie toekomst voor hem te liggen. Hoe anders pakt dat uit als in 1942 de Japanners Nederlands- Indië bezetten. Vader wordt krijgsgevangen genomen. Freddy’s Javaanse moeder, die een ambivalente houding tegenover haar knappe Indozoon heeft, bekommert zich voornamelijk om haar jongste zoon Emo, die er letterlijk het zwijgen toe heeft gedaan.
Als de dreiging te groot wordt moet Freddy noodgedwongen onderduiken en krijgt hij de zorg voor zijn broertje Emo. 
Freddy’s droom om in Java te blijven, het prachtige eiland met oerwouden en vulkanen, geeft hem de kracht te overleven tijdens de verschillende dramatische oorlogen waarin hijzelf, vrienden en geliefden het zwaar te verduren krijgen.

Vaarwel Soerabaja beschrijft de periode vanaf de Japanse bezetting tot de Bersiap en het begin van de politionele acties.

Femmy Fijten oogstte lof met haar debuutroman: Terug naar Bandung.  De indrukwekkende geschiedenis van Nederlands-Indië blijft haar nog altijd boeien. Met name de strijd rond Soerabaja heeft diepe indruk op haar gemaakt. 
Voor de roman ‘Vaarwel Soerabaja’ las zij (dag)boeken en aantekeningen over de aangrijpende gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in de periode 1942-1950 in die stad. Daarnaast voerde zij open gesprekken met een voormalig KNIL- militair uit Soerabaja en zijn vrouw.


Selectie uit laatst verschenen uitgaven: