Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Waar ze was (in Van Goghs sporen)
Hein-Anton van der Heijden
ISBN: 978-94-92020-20-8 | 254 paginas
Genre: roman
Prijs: € 18,50 | bestel dit boek*verschenen eind april 2017*

Het zomerboek voor 2017: Over kunst, Van Gogh, afscheid en de zinderende hitte in Arles (Frankrijk)


Een jaar na de voortijdige dood van Robine, zijn geliefde, reist Léon naar Arles, het stadje in de Provence waar Van Gogh zijn mooiste schilderijen maakte. Robine was fotografe; samen bezochten ze in Arles elk jaar het fotografiefestival. Robine’s laatste, onvoltooide opdracht was het maken van een fotoboek van wat er nog over is van het Arles van Van Gogh.                            
In een poging zijn leven weer op de rails te krijgen volgt Léon in de heetste zomer sinds jaren op zijn beurt de sporen van Robine. Maar dan stuit hij op mensen en gebeurtenissen uit haar verleden die veel van wat hij dacht te weten op losse schroeven zetten, en die zelfs zijn wereldbeeld doen wankelen…                             
Waar ze was (in Van Goghs sporen
)  is een subtiele, gelaagde roman over verlies en herinnering. Het boek snijdt fundamentele, soms ongemakkelijke kwesties aan. Over vrije wil en synchroniciteit. Over autonomie en overgave. Over het verschil tussen film, schilderkunst en fotografie. En over de vraag hoe goed geliefden elkaar werkelijk kunnen kennen.

Hein-Anton van der Heijden debuteerde eind jaren negentig met korte verhalen in De Gids en De Tweede Ronde. In 2010 verscheen zijn eerste roman De zomer van Godard, in 2013 gevolgd door Winterkwartet. Behalve schrijver was hij tot voor kort ook politicoloog aan de universiteit van Amsterdam.

Reacties van op "Waar ze was":

Interview met Hein-Anton van der Heijden in de Boekenbijlage

"Net zoals je vaker wilt luisteren naar muziek die je aanspreekt, is Waar ze was een boek om te lezen en te herlezen."
Yolande Belghazi-Timman voor De Boekenbijlage.

"De auteur heeft een zeer beschrijvende, visuele schrijfstijl, dikwijls heb je het gevoel dat je naar een schilderij kijkt, eerder dan dat je een boek aan het lezen bent."
Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren (volledige tekst zie link)

Die boek is in een slag deurgelees. Die verhaal se uitwerking talm wel na. Dis byna soos 'n vis in 'n rivier. Vanwaar jy op die brug staan, kan jy hom meestal teen die klippe en bodem sien swem en draai. Soms duik hy dieper, en jy merk net die beweging in die stroming; soms blink hy by die oppervlak, en die oppervlak rimpel en sprei en sprei in kringe. Ook nadat die vis reeds aanbeweeg het. Ek sal vorentoe weer die boek wil lees.
Vriendelijke groet,
Heinrich Matthee (voor de volledige reactie zie link)

Een korte persoonlijke reactie op "Waar ze was". Ik heb de roman met groot plezier gelezen. Veel wat erin ter sprake wordt gebracht, heeft mijn interesse. Ik ben francofiel, houd van Franse films, van Franse literatuur, kortom van de Franse cultuur. Ik heb op dit moment erg weinig tijd om te lezen, maar ik kon en wilde "Waar ze was" niet té lang ongelezen op mijn tafel laten liggen.

Veel vragen die de hoofdpersoon zich stelt houden ook mij bezig. Om er een paar te noemen: bestaat de vrije wil? Is de waarheid wel zo eenduidig als we gewoonlijk aannemen? Hoe verhoudt zich de technologische vooruitgang tot de klimaatcrisis? Een actuele en urgente vraag, niet in de laatste plaats gezien de houding van Trump.
Mille fois marci! Christopher Houtkamp (voor de volledige reactie zie link)

Over zijn eerdere werk:

‘Geslaagd debuut’ (Vrij Nederland )

‘… de plaatsjes in Frankrijk waar de terrassen met platanen zijn en de schitterende korenvelden worden beschreven alsof je naar een schilderij van Van Gogh kijkt.’ (De Leestafel)

‘Een goed geschreven ideeënroman’ (Biblion)

selectie uit laatst verschenen uitgaven: